вторник, 17 января 2023 г.

რომელ ქვაბებში კატეგორიულად არ შეიძლება საჭმლის მომზადება და რატომ: ტოპ-3

 https://food.obozrevatel.com/news/v-kakih-kastryulyah-kategoricheski-nelzya-gotovit-edu-i-pochemu-top-3.htm

რომელ ქვაბებში კატეგორიულად არ შეიძლება საჭმლის მომზადება და რატომ: ტოპ-3


ირინა მელნიჩენკო

სამზარეულოს ჭურჭელი ყველა სამზარეულოს მთავარი ატრიბუტია, განსაკუთრებით ეს ეხება ქვაბებს და ტაფებს, რომლებსაც დიასახლისები ყოველდღიურად იყენებენ. მაგრამ ღირს იმის ცოდნა, რომ თქვენ ასევე უნდა იცოდეთ ქვაბების სწორად გამოყენება და იცოდეთ, რომ ერთ ქვაბში სხვადასხვა პროდუქტის მომზადება არ შეიძლება. აუცილებელია ყურადღება მიაქციოთ მასალას, რომლისგანაც იგი დამზადებულია, რათა ზიანი არ მიაყენოთ ორგანიზმს.

სპეციალისტები გვირჩევენ ძალიან სერიოზულად მოვეკიდოთ მაღალი ხარისხის ჭურჭელის, კერძოდ ქვაბების არჩევას, რათა მათში მომზადებული საკვები არა მხოლოდ გემრიელი, არამედ ჯანსაღიც იყოს.

სპეციალისტები ამტკიცებენ, რომ არასწორ ჭურჭელში მომზადებული საკვები, კერძოდ ძველ და სახიფათო ლითონებისგან დამზადებულ ქვებებში, შეიძლება უბრალოდ საწამლავად იქცეს.

რომელი ლითონისგან დამზადებულ ქვაბებზე უნდა ვთქვათ უარი?

ალუმინი

ალუმინის ჭურჭელი, ექსპერტების აზრით, ჯანმრთელობისთვის ყველაზე საზიანოა.

ასეთ ჭურჭელში არ არის რეკომენდებული ცხარე და მჟავე კერძების მომზადება, ბოსტნეულის ჩაშუშვა და შეწვა, რძის ადუღება, ასევე მურაბის მოხარშვა, რადგან ხილი შეიცავს მჟავებს, რომლებიც ურთიერთქმედებენ ლითონთან.

უნდა იცოდეთ, რომ ოდნავი გაცხელებითაც კი, ყველაზე სუსტი მჟავები ანადგურებს ალუმინს, და ის ხვდება საკვებში. ასევე უნდა იცოდეთ, რომ ასეთ ჭურჭელში კატეგორიულად არ შეიძლება კომბოსტოს, კიტრის ან პომიდვრის დამჟავება!

ასევე, ალუმინი არ უნდა გაიხეხოს უხეში ღრუბლებით, ისინი აქერცლიან ალუმინის ნაწილაკებს, რომლებიც შემდეგ კედლებიდან საკვებში ვარდებიან, რაც უაღრესად საზიანოა.

2. მინანქარი

მნიშვნელოვანია იმის აღინიშვნა, რომ მინანქარი არ არის საზიანო ჯანმრთელობისთვის, და მისგან დამზადებული ჭურჭელიც არ არის მავნე. შეგიძლიათ მასში საჭმელი მოამზადოთ, მწნილის გაკეთებაც კი, სანამ ერთი ნაკაწრიც კი არ არის მასშკ. როგორც კი ასეთ ჭურჭელზე ერთი ნაკაწრი მაინც გაჩნდება, ის სასწრაფოდ უნდა გადააგდოთ, რადგან მინანქრის ქვეშ არის ლითონი, რომელიც მინანქრის დაზიანების შემთხვევაში ტენიანდება და იწყება კოროზიის პროცესი: მავნე ნივთიერებები პირდაპირ ხვდება საკვებში.

3. ტეფლონი

ეს, ერთი შეხედვით, იდეალური ჭურჭელია, მასში შეიძლება მომზადება ცხიმის გარეშეც. მაგრამ, უნდა იცოდეთ, რომ 1800 C-მდე ვერ გააცხელებთ. თუ უფრო მაღალ ტემპერატურაზე მოამზადებთ, ჭურჭელზე მიკრობზარები წარმოიქმნება. ამ პროცესის საშიშროება არის ის, რომ მათი მეშვეობით საკვები ურთიერთქმედებს ტაფის ან ქვაბის ლითონის ფუძესთან. ამის შემდეგ, ტენი ხვდება ლითონზე და იწყება კოროზიის პროცესი.


Комментариев нет:

Отправить комментарий

Will be revised