ნახშირორჟანგი მცენარეებს ისევე სჭირდებათ, როგორც ადამიანს ჟანგბადი
ჩვენ სათბურში გაზი გვაქვს. ნახშირირჟანგის
ყველამ იცის, რომ ცომი საფუარით ამოდის. სინამდვილეში, ის იზრდება ნახშირორჟანგის წყალობით, რომელიც შაქრის დაშლისას წარმოიქმნება. ორგანული ნივთიერებების დაშლისას ასევე გამოიყოფა ნახშირორჟანგი. და ის ისევე სჭირდებათ მცენარეებს, როგორც ჩვენ ჟანგბადი. ეს გაზი მონაწილეობს ფოტოსინთეზში და ასტიმულირებს ადრეულ და უფრო აქტიურ ყვავილობას, ზრდის მდგრადობას დაავადებებისა და მავნებლების მიმართ, ასევე ზრდის ნაყოფის მსხმოიარობას. ერთი სიტყვით, მცენარეები ნახშირორჟანგის გარეშე ვერ ძლებენ. ამიტომ ძალიან მნიშვნელოვანია, რომ ის მუდმივად მიეწოდებოდეთ მათ. მას სასუქსაც კი უწოდებენ. ნახშირბადი მის შემადგენლობაში ერთ-ერთი ყველაზე მნიშვნელოვანი მასაზრდოებელი ელემენტია.
სხვათა შორის, ნამდვილი ოქროს ხანა მცენარეებისთვის რამდენიმე მილიონი წლის წინ იყო - დინოზავრების ეპოქაში. მაშინ პლანეტაზე გაცილებით მეტი სითბო იყო. და რაც მნიშვნელოვანია, ნახშირორჟანგის კონცენტრაცია ატმოსფეროს ჰაერში მინიმუმ 4-ჯერ მეტი იყო, ვიდრე ახლა.
ევროპელი მებოსტნეები ნახშირორჟანგით კვებას მცენარეთა მოყვანის პერიოდში - აღმონაცენების გამოჩენიდან ვეგეტაციის დასრულებამდე - განიხილავენ, როგორც პომიდვრის, კიტრისა და ტკბილი წიწაკის მოყვანის თანამედროვე ინტენსიური ტექნოლოგიის აუცილებელ ელემენტს. CO2-ის დეფიციტი კიდევ უფრო სერიოზული პრობლემაა, ვიდრე მინერალური საკვები ნივთიერებების დეფიციტი. წყლისა და ნახშირორჟანგისგან მცენარე საშუალოდ სინთეზირებს მშრალი ნივთიერების მასის 94%-ს, ხოლო დანარჩენ 6%-ს მინერალური სასუქებისგან იღებს!
სათბურში 1 ჰექტარის ფართობით, ჰაერი შეიცავს დაახლოებით 200 გრ ნახშირორჟანგს. გაზაფხულზე და ზაფხულში, აქტიური ვეგეტაციის დროს, ეს აშკარად არ არის საკმარისი. მაგალითად, კიტრი 1 საათის განმავლობაში ჰაერიდან „გადმოქაჩავს“ 500 გრ CO2-ს, ხოლო დღის სინათლის საათებში 7 კგ-მდე. რაც უფრო დიდია ფოთლის ზედაპირი და კაშკაშაა განათება, მით უფრო შესამჩნევად იზრდება ნახშირორჟანგის დეფიციტი. მისი კონცენტრაცია მნიშვნელოვნად ეცემა შუადღისთვის. ნაკლები CO2 ნიშნავს ფოტოსინთეზის დაბალ სიჩქარეს. ამიტომ, მოსავლის მისაღებად საჭიროა მისი დონის გაზრდა. შეზღუდულ სივრცეში (იქნება ეს სათბური თუ კვალსათბური) სავსებით შესაძლებელია სპეციფიკური ატმოსფეროს შექმნა CO2– ის დამატებით.
ნახშირორჟანგის მთავარი ბუნებრივი წყარო მცენარეებისთვის არის ჰაერი. სარკმლის გაღება მისი მიღების უმარტივესი გზაა. მცენარეების ღამის სუნთქვა ასევე აავსება სათბურს გაზით.
ისინი ნახშირორჟანგს გრუნტიდან იღებენ. აქ მნიშვნელოვან როლს თამაშობს ნიადაგში შეტანილი ორგანული სასუქები. რაც უფრო ენერგიულია ნიადაგის მიკროორგანიზმები, მით უფრო აქტიურად იშლება ორგანული ნივთიერებები. შესაბამისად, უფრო მეტი ნახშირორჟანგი გამოიყოფა ნიადაგზედა ჰაერის ფენაში. მაგრამ ეს მაინც არ არის საკმარისი და წარმოადგენს მათი ყოველდღიური მოთხოვნილების მხოლოდ მეოთხედს, რომელიც წარმოიქმნება მასში შემავალი ორგანული ნივთიერებების დაშლის, ფესვებისა და მიკროორგანიზმების სუნთქვის შედეგად. ორგანული ნივთიერებები არა მხოლოდ აბრუნებს ნიადაგში მაკრო- და მიკროელემენტებს, არამედ უზრუნველყოფს მცენარეებს იმით, რის მიცემაც არ შეუძლია მინერალურ სასუქებს - ნახშირორჟანგის უხვ პორციას.
ეს მეთოდი უნივერსალურია როგორც დახურული, ასევე ღია გრუნტისთვის. მაგრამ, მიუხედავად ასეთი ორგანული კვების მთელი სარგებლობისა, მას აქვს თავისი ნაკლიც. სათბურების ბიოსაწვავით შევსებისთანავე იზრდება არა მხოლოდ CO2-ის, არამედ ამიაკის კონცენტრაცია საშიშ დონემდე. პირველი 30 დღის განმავლობაში იგი სათბურში 56-ჯერ მეტია, ვიდრე გარე ჰაერში. ამიტომ, მასში ჩითული უნდა დაირგოს მინიმუმ ერთი კვირის და მხოლოდ კარგი განიავების შემდეგ.
ასევე სასარგებლოა ნიადაგის მულჩირება კომპოსტის, ნეშომპალას ან სხვა ორგანული ნივთიერებების საშუალებით. მისი დაშლის შემდეგ აქტიურად გამოიყოფა CO2. ნიადაგის ზედაპირიდან საკვები აღწევს ღრმად, სადაც ბინადრობენ მიკროორგანიზმები, რომლებიც წარმოქმნიან ნეშომპალას.
განსაკუთრებით მნიშვნელოვანია მულჩა ნეშომპალადან კვლებისთვის, რომლებიც გაყვანილია დაუმუშავებელ ადგილებში. კიტრი, კამა და ზოგიერთი სხვა კულტურა, რომელიც განსაკუთრებით მგრძნობიარეა ფესვების ლპობის მიმართ, კარგად იზრდება კვლებში მულჩით ნეშომპალიოდან. ასევე, ნახშირორჟანგი გამოიყოფა კოროვაკის დუღილის პროცესში.
შეავსეთ კონტეინერი 10% ახალი ნაკელით, შეავსეთ იგი წყლით და გააჩერეთ დუღილამდე, რის შედეგადაც სათბური გაივსება ნახშირორჟანგით. ხოლო როდესაც ხსნარი „ადუღდება“, ის შეიძლება გამოყენებულ იქნას როგორც აზოტის სასუქი, წყალში გაზავებული 1:10. ასევე შეგიძლიათ დაამატოთ 1 ლიტრი ნაცარი: ასე სასუქი კიდევ უფრო „გემრიელი“ და სასარგებლო გახდება. ორგანული ნივთიერებების ნარჩენები შეაქვთ კომპოსტის გროვაში, ხოლო კონტეინერში შეაქვთ ახალი პორცია. ეს არის წარმოება ნარჩენების გარეშე.
ამ მეთოდის ეფექტურობას პრაქტიკოსებიც ადასტურებენ. სარწმუნოდ ცნობილია, რომ ХIХ საუკუნის ბოლოს ტიმირიაზევის სოფლის მეურნეობის აკადემია ორი წლის განმავლობაში უშედეგოდ ცდილობდა ზამთარში კიტრის მოყვანას. ზრც მეცნიერულად დადასტურებულმა მეთოდებმ უშველა - არც ტემპერატურის რეგულირებამ, არც დამატებითმა განათებამ. ამის შემდეგ კლინიდან მოიწვიეს მებოსტნე, რომელიც სპეციალიზირებული იყო სათბურის კიტრის მოყვანაში. მას შესთავაზეს თავისთვის კიტრის მოყვანა აკადემიის სათბურებში, მაგრამ იმ პირობით, რომ ის ნებას დართავდა და გაუზიარებდა მის ტექნოლოგიას. შედეგმა ყოველგვარ მოლოდინს გადააჭარბა. საიდუმლო ძალიან მარტივი აღმოჩნდა: კლინელი მებოსტნეები სათბურებში ტოვებდნენ კასრებს წყლით გაზავებული ნაკელით. დუღილის დროს ეს ნაკელწყალი გამოყოფდა ნახშირორჟანგს, რომელმაც მოახდინა „სასწაული“.
მოგვიანებით ექსპერიმენტულად გაირკვა, რომ დღის სინათლის საათებში კიტრის ნახშირორჟანგით უწყვეტი განაყოფიერებით მიიღწევა ჩითილის წონის მატება მაქსიმალური (54%) მნიშვნელობით.
კიტრს უფრო მეტი ნახშირორჟანგი სჭირდება, ვიდრე პომიდორს ან ლობიოს. სოკოს მოყვანისას უნდა გავითვალისწინოთ, რომ CO2 აფერხებს მიცელიუმის განვითარებას, ამიტომ შენობა ხშირად უნდა განიავდეს გაზების კონცენტრაციის შესამცირებლად.
ნახშირორჟანგის მიღების კიდევ ერთი გზაა ჭინჭრის დუღილი. ამისათვის კონტეინერის მესამედი ივსება ბალახით (ახალი ან გამხმარი) და ივსება წყლით. ნარევს ყოველდღიურად ურევენ ორი კვირის განმავლობაში CO2-ის გამოსაყოფად. უსიამოვნო სუნის აღმოსაფხვრელად ხსნარში ამატებენ ვალერიანს (1-2 ტოტი) ან თავზე აყრიან მტვერს. დადუღებული ჭინჭარი შესანიშნავი სასუქია.
ნახშირორჟანგის კიდევ ერთი წყაროა ალკოჰოლური დუღილი. ზოგიერთი მებაღე ჰაერის ნახშირორჟანგით გაჯერების მიზნით სათბურში მცენარეებს შორის ათავსებს კონტეინერებს ადუღებული სასმელებით ან ბადაგით. სუნი რომ არ იყოს მკვეთრი, კონტეინერს ტკბილით (როგორც მეღვინეობაში) არც ისე მკაცრი იყოს, წყლის საკეტზე ათავსებენ.
ბევრ ნახშირორჟანგს, რომელიც მცენარეთათვის აუცილებელია, ასევე ცხოველები გამოყოფენ. ამიტომ, თუ მეურნეობას ფერმა აქვს, თამამად მიაშენეთ მას სათბური. მაგრამ ისე, რომ ამ ორ შენობას ერთი საერთო კედელი ჰქონდეს. ანალოგიურად მოიქცა ოჯახური პირადი დამხმარე მეურნეობის „ეკოფონის“ მფლობელი ნიკოლაი მატრუნჩიკი, როდესაც საერთო ფრამუგით შეაერთა მწყერების საზაფხულო სამყოფელი და სათბური. შედეგად, ფრინველები იღებენ ჟანგბადს, ხოლო მცენარეები - მათთვის აუცილებელ ნახშირორჟანგს. საერთო კედლის მქონე სათბური და საქათმე ასევე აქვს ბიზნეს-ანალიტიკოსს ანდრეი ტიტოვს ხუტორზე რაკოვოს მახლობლად. საქათმეში გაკეთებულია გასასვლელი, რომლის საშუალებითაც სეზონში მცენარეებისათვის საჭირო გაზი მიეწოდება. გვიან შემოდგომას და ზამთარში ქათამები უკვე სათბურში თბებიან და თან იქექებიან იქ და ამავე დროს ანაყოფიერებენ ნიადაგს.
ხელმისაწვდომი, თუმცა არც თუ ისე ეფექტური ნახშირორჟანგის წყაროა სასმელი გაზიანი წყალი: 1 ლიტრში გახსნილია დაახლოებით 6-8 გრ ნახშირორჟანგი. შესაძლებელია მშრალი ყინულის გამოყენება. ის სხვა არაფერია, თუ არა ცივი მყარი CO2. გაცხელებისთანავე ის გამოყოფს ნახშირორჟანგს ჰაერში.
გაზის პრობლემის მზა გადაწყვეტა არის მინერალური კომპლექსი „სათბური“: ახალი სიტყვა სათბურებში ბოსტნეულის მოსაყვანად. ამის შესახებ მომიყვა მინსკის ბუნებრივი მიწათმოქმედების ცენტრ „ნათების“ ხელმძღვანელი ლიდია პეტროვა. კომპლექსი მხოლოდ პატარა აბია. ყველაფერი, რაც საჭიროა, მხოლოდ ქაღალდში შეფუთვა (უკეთესი წვის მიზნით) და დაწვა რკინის ჭურჭელში. მაგალითად, ვედროში. ეს აუცილებელია უსაფრთხოებისთვის: ალის სიგრძე 15 სმ აღწევს, ხოლო წვის ტემპერატურა 1.500 გრადუსზე მეტია. მიუხედავად იმისა, რომ ტაბლეტი იწვის 30-40 წამში, ის დიდი რაოდენობით კვამლს გამოყოფს. მისთვის ცეცხლის მოკიდების შემდეგ საჭიროა სწრაფად დატოვოთ სათბური და მჭიდროდ დახუროთ კარები, რათა შემცირდეს სასარგებლო გაზის დანაკარგი. შენობაში შესვლა შეიძლებათ მხოლოდ 2 საათის შემდეგ.
- ერთი აბი, - აღნიშნავს ლიდია, - საკმარისია 35 - 42 კვ. მეტრზე. სეზონის დასაწყისში საკმარისია კვირაში ერთი აბის დაწვა, ხილის სიმწიფის დროს კი - 4-5 ავის დაწვა დღეში.
სასარგებლო მიკროელემენტები (ბორი, კალციუმი, კალიუმი, რკინა, თუთია, სპილენძი, მანგანუმი, მოლიბდენი), რომლებიც შეიცავს კვამლს ტაბლეტის დაწვის დროს, ზრდის მცენარეთა იმუნიტეტს. ამ მინერალური კომპლექსის უპირატესობა ის არის, რომ ის არ ზრდის სათბურის შიგნით ჰაერის ტენიანობას. ეს ნიშნავს, რომ ვერც სოკოვანი დაავადებებიც განვითარდება.
ნახშირორჟანგის ძალიან მაღალმა დონემ შეიძლება გამოიწვიოს თავბრუსხვევა ან კოორდინაციის დარღვევა. მისი სიჭარბე ასევე ტოქსიკურია სათბურის მავნებლებისთვის - ფრთათეთრასა და ობობის ტკიპებისთვის.
მნიშვნელოვნად აჩქარებს ნაყოფის გამოღებას და მოსავლიანობის ზრდას სათბურის შებოლვა მბჟუტავი მუგუზალით. როგორც კი პირველი ფოთლები გამოჩნდება ყლორტებზე, შენობაში შეიძლება (და საჭიროა!) გაზის გაშვება. მაგრამ - ყურადღება! - სათბურში შესვლა შეგიძლიათ მხოლოდ ორი ან სამი დღის შემდეგ. მხუთავი აირი საშიშია: სუნთქვის დროს ის აღწევს სისხლში და წამლავს ორგანიზმს.
ნახშირორჟანგს მცენარეები უფრო უკეთ ითვისებენ, რაც უფრო მეტი ბაგეა ფოთოლზე და რაც უფრო უკეთესად იხსნება ისინი. ბაგეების რაოდენობა და მათი გამტარობა დამოკიდებულია განათებაზე და ჰაერის ტენიანობაზე. ამიტომ, თუ სათბურის ნახშირორჟანგის კონცენტრაციის გაზრდა გადაწყვიტეთ, იზრუნეთ მის განათებაზე.
გაზის ოდენობაზე არანაკლებ მნიშვნელოვანია მისი მიწოდების დროც. დღის განმავლობაში პირველი კვება უკეთესია დილით, მზის ამოსვლიდან დაახლოებით 2 საათის შემდეგ. სწორედ დილის საათებში მიმდინარეობს ყველაზე აქტიური ფოტოსინთეზი. შესაბამისად, მცენარეები უკეთ ითვისებენ გაზს. მეორე კვება ხდება საღამოს, მზის ჩასვლამდე 2 საათით ადრე. რადგან ფოტოსინთეზი არ ხდება სიბნელეში, ღამით ნახშირორჟანგი არ არის საჭირო.
ნახშირორჟანგის მოქმედება შეუიარაღებელი თვალით ჩანს. კვლებზე გაშლილი ნეშომპალით მცენარეები ბევრად უკეთ იზრდება. კომპოსტის გროვასთან ან კასრთან ახლოს ხსნარით მცენარეულობა უკეთესია და უფრო მდიდრული, ხეები უფრო აშირი. ზოგადად, ნახშირორჟანგით განაყოფიერება ყოველთვის ზრდის კულტურების საერთო მოსავლიანობას 15-40%-ით, ზრდის ნაყოფის რაოდენობასა და მასას, აჩქარებს მათ სიმწიფეს 5-8 დღით. ეს ხდება მინერალური კვების, მორწყვის და დაცვის ხარჯების მუდმივ დონეზე.
https://www.sb.by/articles/a-u-nas-v-teplitse-gaz-uglekislyy.html
=======================
https://en.ppt-online.org/480966
გლობალური ეკოლოგიური პრობლემები: კლიმატის წონასწორობის დარღვევა „სათბურის გაზების“ დაგროვების გამო
1.
გლობალური ეკოლოგიური პრობლემები: კლიმატის წონასწორობის დარღვევა „სათბურის გაზების“ დაგროვების, ოზონის ფენის განადგურების, ბუნებრივი წყლების ნავთობპროდუქტებით დაბინძურების გამო
მოამზადა სტუდენტმა ა.დ. ანდრეევამ
2.
„სათბურის ეფექტი“
სათბურის ეფექტი არის სათბურის გაზების დაგროვებით გამოწვეული დედამიწის ზედაპირის ტემპერატურის ზრდა ატმოსფეროს ქვედა ფენების გათბობის შედეგად.
ატმოსფეროში არის დაბალი კონცენტრაციის გაზის გარკვეული კვალი, მაგრამ განსაკუთრებული ეფექტით: ისინი ათბობენ დედამიწას სათბურის მინის ვიტრაჟების პრინციპით. ეს გაზის კვალი თითქმის შეუფერხებლად ატარებს მოკლეტალღოვან მზის შუქს დედამიწის ზედაპირამდე - დედამიწის მიერ არეკლილი გრძელტალღოვანი თერმული გამოსხივება აირეკლება ამ გაზების მიერ უკან დედამიწაზე.
3.
სათბურის გაზები
მახასიათებლები
წყლის ორთქლი
ძირითადი ბუნებრივი აირი, რომელიც უფრო მეტად არის პასუხისმგებელი, ვიდრე ეფექტის 60% -ზე მეტი.
ნახშირორჟანგი (CO2)
ნახშირორჟანგის წყაროები დედამიწის ატმოსფეროში ვულკანური გამონაბოლქვებია,
ბიოსფეროს ცხოვრებისეული აქტივობა, ადამიანის საქმიანობა.
მეთანი (CH4)
ოზონი (O3)
ფტორქლორის ნახშირწყალბადები
აზოტის ოქსიდები
ფრეონები
მეთანის ძირითადი ანთროპოგენული წყაროა პირუტყვის საჭმლის მომნელებელი ფერმენტაცია, ბრინჯის მოყვანა და ბიომასის წვა. გარკვეული წვლილი მეთანის გამოყოფაში შეაქვს გაჟონვას ნახშირისა და ბუნებრივი გაზის საბადოების დამუშავებისას.
ეს აუცილებელია სიცოცხლისთვის, რადგან იგი იცავს დედამიწას მზის ხისტი ულტრაიისფერი გამოსხივებისგან. მაგრამ ტროპოსფერული ოზონი მავნედ ითვლება, რადგან ის შეიძლება გადატანილი იქნას დედამიწის ზედაპირზე და თავისი ტოქსიკურობის ცოცხალ არსებებს ზიანი მიაყენოს.
ფტორქლორის ნახშირწყალბადების მოლეკულები მოქმედებენ როგორც სათბურის გაზები 15 000-ჯერ უდრო ძლიერად, ვიდრე CO2–ის მოლეკულები, და გარდა ამისა ანადგურებს ოზონის შრეს.
აზოტის ოქსიდის სათბურის აქტივობა 298-ჯერ მეტია ვიდრე ნახშირორჟანგი. გარდა ამისა, აზოტის ოქსიდებმა შეიძლება გავლენა მოახდინონ ოზონის შრეზე მთლიანად.
ფრეონების სათბურის აქტივობა 1300-8500-ჯერ მეტია, ვიდრე ნახშირორჟანგში.
ფრეონის ძირითადი წყაროა მაცივრის დანადგარები და აეროზოლები.
4.
აგროქიმია და სასუქები შეიცავს სხვადასხვა რაოდენობის ნაერთებს, რომელთა აორთქლების შედეგად გამოიყოფა აზოტი - ერთ-ერთი სათბურის გაზი.
პოლიგონებზე ნარჩენების დაშლა და წვა ხელს უწყობს სათბურის გაზების ზრდას.
სათბურის ეფექტის მიზეზებია - ტყეების გაჩეხვა, რომლებიც შთანთქავენ ნახშირორჟანგს და გამოყოფენ ჟანგბადს; ტყის ხანძრები
მრეწველობაში საწვავი მთამადნეულის - ქვანახშირის, ნავთობის, ბუნებრივი აირის გამოყენება
ტრანსპორტი - მსუბუქი და სატვირთო მანქანები გამოყოფენ გამონაბოლქვ გაზებს, რომლებიც ასევე აბინძურებს ჰაერს და აძლიერებს სათბურის ეფექტს
5.
სათბურის გაზების პრევენციის ზომები. გლობალური დათბობის საფრთხე.
სათბურის ეფექტის პრობლემას აქვს შემდეგი შედეგები:
• თუ დედამიწაზე ტემპერატურა კვლავ იზრდება, ეს დიდ ზემოქმედებას მოახდენს მსოფლიო კლიმატზე: ტროპიკებში უფრო მეტი ნალექი იქნება, რადგან
დამატებითი სითბო გაზრდის წყლის ორთქლის შემცველობას ჰაერში, ხოლო გვალვიან რაიონებში წვიმა კიდევ უფრო იშვიათი გახდება და ისინი უდაბნოებად გადაიქცევიან, რის შედეგადაც ადამიანებს და ცხოველებს მათი დატოვება მოუწევთ;
• ზღვის ტემპერატურა ასევე მოიმატებს, რაც გამოიწვევს დაბალ სანაპირო ზონებში წყალდიდობას და ძლიერი ქარიშხლების რაოდენობის გაზრდას. ზღვის დონე აიწევს; დაირღვევა ოკეანეების წყალ-მარილიანი ბალანსი;
• საცხოვრებელი მიწა შემცირდება;
• შეიცვლება ციკლონებისა და ანტიციკლონების მოძრაობის ტრაექტორია;
• დედამიწაზე ტემპერატურის მომატების შემთხვევაში, მრავალი ცხოველი და მცენარე ვერ შეძლებს ადაპტირებას კლიმატის ცვლილებასთან.
• ტემპერატურის ცვლილებები ნეგატიურად მოქმედებს ადამიანის ჯანმრთელობაზე.
6.
ოზონის შრე და მისი მნიშვნელობა
დედამიწაზე ცოცხალი ორგანიზმები მზის მოკლე ტალღის ულტრაიისფერი (UV) გამოსხივებისგან, რომელიც საზიანოა ყველა ცოცხალი არსებისთვის, დაცულია ოზონის ეკრანით. ოზონის შრე არის ჰაერის ფენა ატმოსფეროს ზედა ფენაში (სტრატოსფეროში), რომელიც შედგება ჟანგბადის სპეციალური ფორმისგან - ოზონისგან.
რას წარმოადგენს ოზონის შრე ატმოსფეროში?
თეორიულად, თუ მთელი ოზონი „შეკუმშული“ იქნება წყლის სიმკვრივემდე და მოთავსდება დედამიწის ზედაპირზე, მაშინ ის შექმნიდა მხოლოდ 2-4 მმ სისქის ფენას, ამასთან მინიმუმი მოვიდოდა ეკვატორზე, ხოლო მაქსიმუმი პოლუსებზე. ოზონის სიმაღლეზე განაწილება ისეთია, რომ მაქსიმალური კონცენტრაცია აღინიშნება 25 კმ სიმაღლეზე.
სტრატოსფეროში ოზონის წარმოქმნის დაწყება მოლეკულური ჟანგბადის გაყოფის რეაქციას უკავშირდება მზის მოკლე ტალღის ულტრა-ფიოლეტური გამოსხივებით:
O2 + hv → O + O.
შემდეგ მიმდინარეობს ჟანგბადის ატომების ურთიერთქმედება (მესამე სხეულის თანდასწრებით - M) მისივე მოლეკულები. შედეგად წარმოიქმნება ოზონის მოლეკულა: O + O2 + m → O3 + M.
7.
8.
წყლის გარემოს დაბინძურება ნავთობითა და ნავთობპროდუქტებით.
შესაძლებელია შემდეგი დასკვნების ფორმულირება ნავთობის, დაბინძურების მავნე ზემოქმედების შესახებ წყლის გარემოზე:
1) ზღვის ორგანიზმების პირდაპირი განადგურება მათი გარშემოხვევის, დახრჩობის და
კონტაქტით მოწამვლის შედეგად;
2) განვითარებადი, ჯერ კიდევ გაუმაგრებელი ორგანიზმების განადგურება; ზღვის ფაუნის საკვები პროდუქტების განადგურება და სხვადასხვა ინფექციების მიმართ ზღვის ორგანიზმების მდგრადობის შესუსტება, მათ მიერ არასასიკვდილო დოზით ნავთობისა და ნავთობპროდუქტების შეწოვის შედეგად;
3) ზღვის თევზის მარაგის განადგურება;
4) კანცეროგენული ნივთიერებების შეტანა ზღვის ბიოლოგიურ ჯაჭვსა და კვების რესურსებში;
5) სხვადასხვა ზღვის ორგანიზმების სიცოცხლისუნარიანობისა და სასიცოცხლო აქტივობის შემცირება.
9.
დღეს უკვე აუცილებელია შემდეგი გეოეკოლოგიური ამოცანების მოგვარება:
1. შიდა წყალსაცავების, ზღვისა და ოკეანეების წყლების დაბინძურების დონის სისტემატური შეფასების დანერგვა;
2 წყლის დაბინძურების დინამიკის პროგნოზის განხორციელება ჩამოყრის, ჰიდრომეტეოროლოგიური და ჰიდროქიმიური პირობების გათვალისწინებით;
3. რეკომენდაციების შემუშავება კონკრეტულ რაიონებში ჩამოყრის ოპტიმალური რეჟიმის შესახებ, რომელთა შესაბამისად დაბინძურების ბუნებრივი ურილიზაციის პროცესები პრევალირებენ მათი შემოყვანის პროცესებზე;
4. ყოველმხრივი მეცნიერულად დასაბუთებული შეფასების მიცემა იმ ნეგატიური შედეგებისთვის, რომელსაც იწვევს ნავთობით დაბინძურება და, პირველ რიგში, ფენებით დაბინძურება;
5. ნავთობის დაბინძურების დიაგნოსტირების ეფექტური მეთოდების შემუშავება, ვინაიდან დაბინძურების დროულად გამოვლენამ შეიძლება მნიშვნელოვნად შეამციროს მათ მიერ მიყენებული ზიანი.
10.
მადლობა ყურადღებისთვის!
https://thetruthisthelight.home.blog/2020/09/23/implementation-holographic-medical-pods-according-to-randy-cramer-military-is-agreeing-to-release-the-technology-but-not-willing-to-fund-it-because-its-considered-classified-military-technology-a/amp/?__twitter_impression=true
https://www.lethealth.us/technology/cosmodic/
https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=H5aKTsI1NFU
https://energeticsynthesis.com/resource-tools/blog-timeline-shift/3612-declaration-of-freedom-for-all
It is paramount to understand how the financial system chain of command and clearance worked and Kim Goguen is brilliant at this walk through https://youtu.be/Rfyc7_k4RPA #fulldisclosure
https://www.lethealth.us/technology/cosmodic/
https://www.lethealth.us/technology/cosmodic/
Citric acid is naturally found in citrus fruits, but synthetic versions — produced from a type of mold — are commonly added to foods, medicines, supplements, and cleaning agents. While mold residues from the manufacturing process may trigger allergies in rare cases, citric acid is generally deemed safe
https://thehomestead.guru/citric-acid-gmo-black-mold/
http://medanthro.net/?fbclid=IwAR2De64mbpGbKl5VJtFPNdkxMv-ptvIRrZiO358g03q4pE0YW61qPsIeUJA
Производители продуктов питания не учитывают, что лимонная кислота получена из генетически модифицированной черной плесени, выращенной на кукурузном сиропе с ГМО. ... Лимонная кислота и аскорбиновая кислота являются известными участниками создания бензола, канцерогена для человека, внутри продуктов питания и напитков наряду с бензоатом натрия.
http://somatosphere.net/2020/book-forum-michelle-murphys-the-economization-of-life.html/
http://somatosphere.net/2020/book-forum-michelle-murphys-the-economization-of-life.html/
http://somatosphere.net/2020/indigenous-mental-health-a-special-issue-of-transcultural-psychiatry-oa.html/
https://1krecipes.com/your-citric-acid-vitamin-c-does-not-come-from-fruit-it-comes-from-toxic-gmo-black-mold/
https://aoscan.com/explore/ao-vitals/toxicities/
Food manufacturers leave out that citric acid is derived from genetically modified black mold grown on GMO corn syrup. ... Citric acid and ascorbic acid are both known accomplices to the creation of benzene, a human carcinogen, inside food and drink products alongside sodium benzoate.
https://survivingtoxicmold.com/how_to_get_rid_of_candida
https://worldwidewisdomdirectory.com/directorylistings/lost-coast-plant-therapy.html
https://www.bitchute.com/video/tZq5R8yrXuDM/
https://aoscan.com/explore/ao-vitals/toxicities/
https://thebrainfrees.blogspot.com/2014/11/gmo-omg-stfu.html
https://www.picuki.com/tag/absorbicacid
https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/food-news/is-is-advisable-to-consume-citric-acid/articleshow/69789380.cms
https://www.lilsipper.com/citric-acid-what-is-it-really/
https://ethicalfoods.com/citric-acid/
https://survivingtoxicmold.com/blog
https://www.ecfr.gov/cgi-bin/text-idx?c=ecfr&SID=9874504b6f1025eb0e6b67cadf9d3b40&rgn=div6&view=text&node=7:3.1.1.9.32.7&idno=7
https://sandiegofreepress.org/2014/05/who-knew-organic-foods-contain-a-dose-of-gmos/
https://www.youtube.com/watch?v=IlvE5BtVx6o
http://sitn.hms.harvard.edu/flash/2015/gmos-and-pesticides/
https://getbetterwellness.com/citricacid/
HAU BOOKS: Capturing Your Imagination
We are delighted to announce the release of a seminal work in the anthropology of thought and imagination
CAPTURING IMAGINATION
A Proposal for an Anthropology of Thought
By Carlo Severi
Translated by Catherine V. Howard, Matthew Carey, Eric Bye, Ramon Fonkoue, and Joyce Suechun Cheng
"A tour de force on the topic of person and object and its manifold offshoots, the book is a must-read for anyone acquainted with earlier classics and their unanswered questions"
Susanne Kuechler
"A masterpiece for its rare combination of erudition, attention to ethnographic detail, and its vast conceptual imagination"
Carlos Fausto
We have all found ourselves involuntarily addressing inanimate objects as though they were human. For a fleeting instant, we act as though our cars and computers can hear us. In situations like ritual or play, objects acquire a range of human characteristics, such as perception, thought, action, or speech. Puppets, dolls, and ritual statuettes cease to be merely addressees and begin to address us—we see life in them.
How might we describe the kind of thought that gives life to the artifact, making it memorable as well as effective, in daily life, play, or ritual action? Following The Chimera Principle, in this collection of essays Carlo Severi explores the kind of shared imagination where inanimate artifacts, from non-Western masks and ritual statuettes to paintings and sculptures in our own tradition, can be perceived as living beings. This nuanced inquiry into the works of memory and shared imagination is a proposal for a new anthropology of thought.
https://samettuncabayin.wordpress.com/2018/06/07/12-angry-men-and-deliberative-democracy/
Read the open access introductory chapter at:
https://haubooks.org/capturing-imagination/
https://www.splendidtable.org/story/2018/08/23/the-nature-of-bees-and-honey-is-key-to-plant-and-human-development
Purchase a hard copy at: https://www.press.uchicago.edu/ucp/books/book/distributed/C/bo28709540.html
https://theconversation.com/the-way-you-see-colour-depends-on-what-language-you-speak-94833
https://anthrodendum.org/2018/02/07/three-lies-of-digital-ethnography/
https://samettuncabayin.wordpress.com/2018/01/10/from-neanderthal-to-artificial-intelligence-ex-machina-and-information-age/
https://fortune.com/2019/07/11/first-animal-free-ice-cream-perfect-day-dairy-alternative/
http://medanthro.net/?fbclid=IwAR2De64mbpGbKl5VJtFPNdkxMv-ptvIRrZiO358g03q4pE0YW61qPsIeUJA
Buyer Beware: Genetically modified fake ice cream is here. Called Perfect Day, the GM ice cream was created in a lab using an extreme form of genetic engineering called synthetic biology, but there will be no GMO label required. Patented laboratory-created proteins that mimic cow milk proteins are the basis for this product, which is being brought to market with no safety testing. Without long term safety testing, there is no way to know the potential adverse impacts on health over time. But there are already concerns about allergenicity.
We have to ask... why on Earth would anyone want to eat something genetically engineered in a laboratory when there are already plenty of safe, non-GMO, plant-based alternatives to cow milk ice cream on the market? Choose certified organic, coconut-based, almond-based or other dairy-free options rather than an unlabeled frankenfood that hasn't been safety tested.
If you really want to have a perfect day, eat real, Organic and Biodynamic foods and avoid GMOs.
(NOTE: Industry is calling the genetic engineering technology "fermentation." The intent is to trick and mislead consumers into thinking it is the same process used to create sauerkraut. UNETHICAL at best.)
https://www.star-telegram.com/news/local/community/northeast-tarrant/article245790080.html
https://www.gmwatch.org/en/news/latest-news/19588-hands-off-our-bread
Breaking: The government of Argentina just approved the world’s first genetically modified (GM) herbicide-tolerant wheat and is ready to promote its widespread use (subject to Brazil’s approval, as they are the first recipient of Argentine wheat exports). Civil society groups demand that the Argentine government reverse its approval of GM wheat and everyone in the world can help. Say NO to GM wheat in Argentina, join the HANDS OFF OUR BREAD campaign, and sign the petition. REA
https://inthesetimes.com/article/bayer-engineered-five-herbicide-resistant-corn-pesticide-treadmill
Bayer-Monsanto has petitioned the USDA for approval of its newest GMO abomination. Unfortunately, the USDA will give them the greenlight, as usual. No lessons have been learned by this evil corporation, even after major drops in stock price due to mounting lawsuits from people who developed cancer after using its glyphosate-based Roundup herbicides. And add to that the lawsuits launched against Bayer for millions of acres of crop and forest damage due to uncontrollable drift of their toxic dicamba-based XtendiMax herbicide used on dicamba-tolerant GMOs. And now, this new genetically modified corn that Bayer has in store for the world will bathe in a cocktail of 5 toxic herbicides that are carcinogenic, endocrine disruptors, linked to autism, birth defects, liver damage and a whole host of other health problems. Please do your best to avoid all GMO garbage and #EatRealFood. Look for the organic or biodynamic certification along with the Non-GMO Project Verified butterfly logo to avoid GMOs and pesticides. Your food choices make a difference.
https://getbetterwellness.com/citricacid/
HAU BOOKS: Capturing Your Imagination
We are delighted to announce the release of a seminal work in the anthropology of thought and imagination
CAPTURING IMAGINATION
A Proposal for an Anthropology of Thought
By Carlo Severi
Translated by Catherine V. Howard, Matthew Carey, Eric Bye, Ramon Fonkoue, and Joyce Suechun Cheng
"A tour de force on the topic of person and object and its manifold offshoots, the book is a must-read for anyone acquainted with earlier classics and their unanswered questions"
Susanne Kuechler
"A masterpiece for its rare combination of erudition, attention to ethnographic detail, and its vast conceptual imagination"
Carlos Fausto
We have all found ourselves involuntarily addressing inanimate objects as though they were human. For a fleeting instant, we act as though our cars and computers can hear us. In situations like ritual or play, objects acquire a range of human characteristics, such as perception, thought, action, or speech. Puppets, dolls, and ritual statuettes cease to be merely addressees and begin to address us—we see life in them.
How might we describe the kind of thought that gives life to the artifact, making it memorable as well as effective, in daily life, play, or ritual action? Following The Chimera Principle, in this collection of essays Carlo Severi explores the kind of shared imagination where inanimate artifacts, from non-Western masks and ritual statuettes to paintings and sculptures in our own tradition, can be perceived as living beings. This nuanced inquiry into the works of memory and shared imagination is a proposal for a new anthropology of thought.
Read the open access introductory chapter at:
https://haubooks.org/capturing-imagination/
Purchase a hard copy at: https://www.press.uchicago.edu/ucp/books/book/distributed/C/bo28709540.html
We’re pleased to publish a book forum on Michelle Murphy’s The Economization of Life (Duke University Press, 2017). The book received the Ludwik Fleck Prize from the the Society for Social Studies of Science (4S) at the 2019 conference in New Orleans. Recognized for its novelty, scholarly excellence, and contribution to science and technology studies, The Economization of Life was also the subject of a panel of feminist thinkers who offered commentary and reflection on Murphy's influential critique. This forum collects the edited remarks of panelists Banumathi Subramaniam, Lourdes Vera, and Kalindi Vora as well as Murphy's response to the panel. The book forum was edited by Martha Lincoln
ndigenous Mental Health: a special (open access) issue of Transcultural Psychiatry, edited by Joseph P Gone, Laurence J Kirmayer.
This open-access special issue of Transcultural Psychiatry examines mental health among Indigenous populations, with an emphasis on research. As the organizers state in their introduction, the articles in this issue “illustrate some of the distinctive ethical, conceptual and methodological challenges in contemporary Indigenous mental health research.” They continue:
“In most parts of the world, Indigenous peoples have experienced colonization by European or other settler societies. As a result, such communities continue to suffer from high rates of mental health problems, including depression, substance abuse, and suicide. Indigenous mental health is a key area of concern in cultural psychiatry because of specific social and psychological challenges as well as distinctive forms of resilience, healing, and creative self-transformation.“
(Gone and Kirmayer 2020)
This is a really helpful content. Here I suggested USA organic food market is one of the biggest market place in USA HEre is the link nay one can visit here: https://www.usaorganic.market/
Yes! And horse manure has been known to kill crops when it is contaminated with pyralids.
https://youtu.be/2D1idnMNKng
Yes! And horse manure has been known to kill crops when it is contaminated with pyralids.
https://youtu.be/2D1idnMNKng
Boycott GMOs for a cleaner, healthier food system and environment. Reject the GMO/agrichemical food system that's making us sicker and polluting the world. Since the government is not doing its job protecting the people, it's more important than ever to be informed. Add the Del Monte pink pineapple, and this graphic shows you what could be GMO so you know what to avoid. There are GMO crops that are eaten as whole foods and those that are used for ingredients in processed foods. Read the labels. If its on this list, only buy certified biodynamic, certified organic, and Non-GMO Project Verified. Boycott GMOs.
https://www.statnews.com/2020/10/29/lab-tests-show-risks-of-using-crispr-gene-editing-on-embryos/
https://gmwatch.org/en/news/latest-news/19575-new-paper-highlights-collateral-damage-in-genome-editing
New Hampshire filed a lawsuit against Monsanto (now owned by Bayer) over what it says has been widespread PCB pollution in the state that has fouled waterways and found its way into the wildlife include seals, loons and fish. The state alleges Monsanto and two companies that used to be part of Monsanto, Solutia Inc and Pharmacia LLC, are responsible for contamination of public property as well as water and other natural resources. It also alleges in the complaint filed in Merrimack Superior Court that the PCB contamination is much more widespread than previously thought and that the companies knew of the dangers for decades but failed to warn the public. “Those who harm public resources must be held accountable,” Attorney General Gordon J. MacDonald said in a statement.
Bayer-Monsanto is being buried in lawsuits. PCBs contamination lawsuits. Roundup/cancer lawsuits. Dicamba-drift damage lawsuits. Agent orange victims never got their due - maybe it's time to re-visit that? This corporation needs to pay up and go out of business. And then we need to round up (pun intended) their executives and throw them in jail where they belong.
READ more: https://www.nhregister.com/news/article/New-Hampshire-sues-Monsanto-over-PCB-contamination-15678646.php
https://www.nhregister.com/news/article/New-Hampshire-sues-Monsanto-over-PCB-contamination-15678646.php
https://fortune.com/2019/07/11/first-animal-free-ice-cream-perfect-day-dairy-alternative/
New Hampshire filed a lawsuit against Monsanto (now owned by Bayer) over what it says has been widespread PCB pollution in the state that has fouled waterways and found its way into the wildlife include seals, loons and fish. The state alleges Monsanto and two companies that used to be part of Monsanto, Solutia Inc and Pharmacia LLC, are responsible for contamination of public property as well as water and other natural resources. It also alleges in the complaint filed in Merrimack Superior Court that the PCB contamination is much more widespread than previously thought and that the companies knew of the dangers for decades but failed to warn the public. “Those who harm public resources must be held accountable,” Attorney General Gordon J. MacDonald said in a statement.
Bayer-Monsanto is being buried in lawsuits. PCBs contamination lawsuits. Roundup/cancer lawsuits. Dicamba-drift damage lawsuits. Agent orange victims never got their due - maybe it's time to re-visit that? This corporation needs to pay up and go out of business. And then we need to round up (pun intended) their executives and throw them in jail where they belong.
READ more: https://www.nhregister.com/news/article/New-Hampshire-sues-Monsanto-over-PCB-contamination-15678646.php
Two and a half decades of evidence tells us that GMOs are invasive species and a form of persistent pollution. In Tasmania, genetically modified canola grown in field trials many years ago still persists today despite a GMO moratorium in 2001 and efforts to eradicate Bayer and Monsanto's GM crops. Some trial sites still report the presence of volunteer (rogue) GM canola plants. This situation points to the conclusion that any jurisdiction considering allowing GM crops needs to consider GM crops as an invasive species and put in place appropriate biosecurity mechanisms. Reversal of introduced GMOs can be expected to be difficult, and perhaps even impossible.
This isn't just a problem in other countries. In the U.S., Monsanto's rogue GM wheat trialed many years ago has also been found growing far from the original test sites many years later. In another example: the Scotts Company and Monsanto's experimental GM creeping bentgrass, also trialed many years ago for the golf course market, was found to have escaped miles from the original test site. To this day, the rogue GM grass has not been eradicated. Scotts spent $250,000 a year on containment efforts, but in late 2016, the USDA deregulated the GM grass, letting Scotts off the hook and shifting the costs to taxpayers. And let's not forget that GM crops regularly contaminate the crops of organic and non-GMO farmers, with GMO farmers facing no consequence for their genetic contamination. GMOs are invasive species and persistent pollution, and need to be treated as such. We need to work on changing our laws so that these polluters pay.
https://www.facebook.com/groups/752493421540605/
https://www.facebook.com/groups/visualanthropology/
http://somatosphere.net/2020/aging-and-social-justice.html/
READ: https://www.gmwatch.org/en/news/latest-news/19587-gm-canola-persists-20-years-after-field-trials-ended-in-tasmania
https://www.turbosquid.com/Search/Artists/cermaka
https://www.theguardian.com/environment/true-north/2017/jul/17/neoliberalism-has-conned-us-into-fighting-climate-change-as-individuals
https://gmofreeusa.org/
https://www.teslabiohealing.com/
https://www.turbosquid.com/Search/Artists/cermaka
https://weworkremotely.com/
http://zaryad.com/
https://www.trendhunter.com/trends/forfreedom-caravan
Комментариев нет:
Отправить комментарий
Will be revised